***TERVETULOA***WELCOME***


Monday 11 April 2011

Keittoasia (Soup thingy)

Aina on niita paivia, kun ei millaan keksi mitaan kokattavaa, eika oikein huvita tai ole aikaa. Ja kaapitkin huutaa tyhjyyttaan. Silti tekisi mieli jotain herkullista. No, tassa tulee oma pomminvarma keittoreseptini. Tai ei ole oma, vaan anopilta peritty, mutta siis oman plaah-paivan pelastaja. Super-maukas, hippasen tulinen ja paljon hapan :D Suosittelen kaikille, jotka pitavat kiinalaisista sweet&sour-keitoista. Tassa vain koostumus on kivempi ja vahemman "limainen". Eika makukaan ole niin imela... Eli ei siis Kiinaan painkaan :p Vierelle voi vaikka pyorayttaa muutamat brikit, mutta niista sitten toisella kertaa! Luonnossa keitto nayttaa punaisemmalta kuin kuvassa, ja keitto on siis suhteellisen ohutta.

Zder eli Semolinakeitto

2-3 rkl oljya
2-3 rkl tomaattipyretta
puolikas sipuli, tai pieni kokonainen
1 kokonainen valkosipuli
2 l vetta
4 munaa
1,5 dl hienorakeista semolinaa
1 dl viinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl kuminaa
1 rkl tebil
1-2 rkl kuivattua minttua
harissaa oman maun mukaan

Kuumenna kattilassa oljy, tomaattipyre ja puolikas (ei silputtu, mutta lohkottu jos kokonainen) sipuli. Lisaa puoli litraa vetta ja suola, pippuri, kumina, tebil ja harissa. Purista joukkoon myos kokonaisen valkosipulin kynnet. Kiehauta. Lisaa sen jalkeen 1.5 litraa vetta ja semolina. Sekoita. Semolina lisataan aina viileaan veteen klimppiytymisen estamiseksi. Anna kiehua valilla sekoittaen, kunnes semolina on kypsaa. Riko kulhoon munat. Sekoita joukkoon viinietikka ja minttu. Kun semolina on valmis, kaada munaseos keittoon, mutta ala sekoita. Anna kypsya hetken ja tarkasta maku. 




Semolina Soup (Zder)

2-3 tbls oil
2-3 tbls tomato pyree
half of an onion
1 whole garlic
2 l water
4 eggs
1,5 dl fine semolina
1 dl vinegar
2 ts salt
1 ts black pepper
1 tbls caraway
1 tbls tebil
1-2 tbls dried mint
harissa

Heat up oil, tomato pyree and onion (not chopped, but in one or two pieces). Add 0,5 l of water. Mix in crushed garlic, salt, pepper, caraway and harissa. Bring to the boil. Add another 1,5 l of cold water and mix in the semolina. Semolina should always be added into a cold water to prevent it to become lumpy. Leave cooking. Beat eggs into a bowl, add vinegar and crushed dried mint. When semolina is cooked, pour egg mix into the soup but do not stir. Cook for minute or two. Done.

3 comments:

  1. Voisitko valaista mita tuo tebil on?

    ReplyDelete
  2. mä mietin jo ihan tota semolinaa kans? mahtaako saada suomesta?
    Hyvä kuuloista soppaa kyllä!
    Mä oon alkanut muuten kans käyttämään kananmunaa (joko tuohon tyyliin tai uppomunaa) keitoissa teillä käynnin jälkeen. Varsinkin lisänä joissan kaapinpohjalinssikasvistms keitoissa... :)

    Halit ja suukot vaan sinne afrikan keittokuningattarelle! ja pikkupyyntö jos voisit laittaa mulle postissa tuoretta citronadea ;) näin siitä unta.
    Tai edes seikkaperäiset ohjeet jos jaksaisin vaikka kesäksi itse näpertää...

    -Liisa

    ReplyDelete
  3. Anumorchy: Tassa ohjeessa kaytetty tebil on tunisialainen maustesekoitus, joka sisaltaa korianteria, kuminaa, punaista paprikaa (joskus tulisena versiona), valkosipulia ja suolaa. Maarista en tieda, kun taalla se ostetaan ihan valmiina. Tuossa on jotain taikaa, silla saa ruuan kuin ruuan maistumaan hyvalta :D Myos pelkkaa jauhettua korianteria myydaan tebilina, eli se pitaa ostaessa maaritella, kumpaa haluaa!

    Liisa: Siis tama oli se teille tarjottu "tervetulokeitto". Muistatko hiukan hapan, tykkasitte kovasti :) Ohje tulee vahan jalkikadessa... Luulisin, etta semolinaa saa Suomestakin. Muistuttaa mannaa, mutta viela hienompi rakeista. On durum-vehnaa, eli pastan raaka-aine. Ja muna onkin tosi hyva proteiinilahde (edullinen ja helppo) kasvisruokiin :)

    Halit takaisin ja citronaden valmistus alkaa taas kohta... ehka raapustan siitakin jutun :p Watch this space!

    ReplyDelete