***TERVETULOA***WELCOME***


Wednesday 4 May 2011

Heaven made of lemon

Citronade on kansallisjuoma minttuteen ohella. Hyvasta citronadesta joutuu pulittaan pennin jos toisenkin valmiina ostettaessa, ja monesti joutuu pettymaan. Toki citronadea on joka kuppilan listoilla, mutta laimennettuna versiona tai muuten vaan vahan sinne pain. Itse teen citronadea vain kerran vuodessa hiukan isomman satsin kerrallaan, ja pakastan. Prosessi on helppo, mutta aikaa vieva, varsinkin isoa maaraa tehtaessa. 
Sitruunat ovat talla hetkella halvimmillaan, jo kuukauden paasta hinta on viisinkertaistunut. Valtio on asettanut vahittaismyyjille sitruunan kattorajaksi 2dt per kilo, kesalla tuottajat saattavat pyytaa 2-3dt per kilo. Joten torimyyjilla ei ole mitaan jarkea myyda niita tappiolla. Ilmeisesti tata kattorajaa ei ole asetettu tuottajille ollenkaan, koska nain pystyvat tekemaan. Ja syy minka takia tekevat nain johtuu siita, etta ulkomaat maksavat taman hinnan, no problem. Joten tietysti fiksu tuottaja myy sinne, mista parhaiten maksetaan. Paikalliset olkoon ilman sitruunoita! (Tama siis tilanne viime vuonna. Nythan meilla vallitsee jonkun sortin anarkia taalla, joten sitruunoita saattaa olla myynnissa yli 2dt kilohinnan. Tai sitten ei, koska suuri osa lahti Libyaan, ja ne markkinat ovat nyt sulkeutuneet ja sitruunoista on ylitarjontaa. Tama jaa nahtavaksi.)



Citronade

Vahaamattomia sitruunoita (koska sitruunat kaytetaan kuorineen paivineen)
Sokeria
Vanilliinisokeria
Vetta

Pese hyvin sitruunat. Itse hinkkasin ihan pesusienella ja astianpesuaineella.  Laita sitruunat vatiin/saaviin ja kaada paalle kiehuvaa vetta, niin etta kunnolla peittyvat. Laita paalle kansi ja anna liota yon yli. Itse liotin melkein vuorokauden. Sitruunat imevat veden itseensa ja muuttuvat mehukkaiksi ja pehmeiksi. Helposti kasiteltaviksi siis! Loppusadon sitruunat eivat valttamatta liottamista kaipaa, riittaa kun hetken kauemmin keittaa.
***
Liottamisen jalkeen kaada vesi pois, ja pilko sitruunat pienehkoiksi paloiksi, siemenet ja sitruunan kannat samalla poistaen. Ala hukkaa ollenkaan sitruunoista purskuavaa mehua.
***
Laita leikatut sitruunat (mehuineen) kattilaan, lisaa ihan hiukan vetta ja anna kiehua noin 10-15 minuuttia.
***
Tyhjenna kattilallinen vatiin ja kaada paalle kylmaa vetta niin, etta vetta on yhta paljon kuin sitruunoita, ellei jopa vahan enemman. Lisaa kaksi kolmasosaa sokerista ja vanillasokerista, sekoita ja jata jaahtymaan. (Voit lisata myos kaiken sokerin, jos olet varma maarasta. Jos et, anna maustua ja maistelet tehdessa, kunnes saavutat mieleisesi makeusasteen)
***
Kun sitruunat ovat noin kadenlampoisia, soseuta tehosekoittimella. Seos on nyt paksuudeltaan pirtelomaista, ehka hiukan ohuempaa. Valuta seos harsosihdin lapi uuteen vatiin, kadella pyorittaen ja vaivaten. Laita harsoon jaanyt sitrusliha takaisin tehosekoittimeen, lisaa ainakin yhta paljon vetta, soseuta ja sihtaa uudestaan. Puristele sitrusliha aivan kuivaksi, kun nestetta ei enaa valu, heita loput roskiin.
***
Nyt tarkista citronaden maku ja koostumus. Jos liian paksua, lisaa vetta. Jos liian hapanta, lisaa sokeria. Citronaden kuuluu olla nektarimaista, eli samettista ja suhteellisen paksua, ilman sattumia tai nakyvaa sitruslihaa. Ei ohutta kuten vesi, mutta helposti juotavaa kuitenkin. Makeutta pitaa olla niin, ettei happo polta suuta, mutta juoma on kuitenkin tarpeeksi raikastavaa. Tarkkoja mittamaaria en voi antaa, koska kaikki riippuu sitruunoiden makeudesta ja mehukkuudesta. Luota omiin makuhermoihisi :) Mutta suuntaa antavana ohjeena voin kertoa, etta itsellani meni tana vuonna noin 13-14 kg sitruunoita, 6-7 kg sokeria, 12 rkl ja litroittain vetta. Valmista citronadea tuli reilut 40 litraa. Eli karkeasti laskettuna kilo sitruunaa kaipaa puoli kiloa sokeria ja ruokalusikallisen vanilliinisokeria. Tama ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus :)


 Kaada sitruunoiden paalle kiehuvaa vetta, peita kannella ja anna liota yon yli. Liottamisen jalkeen kaada liottamisvesi pois ja leikkaa sitruunat pieniksi paloiksi, kannat ja siemenet samalla poistaen.

 

***

 Kaada leikatut sitruunat kattilaan, myoskin leikatessa irronnut mehu. Lisaa hiukan vetta ja anna kiehua noin 10-15 minuuttia.


 ***


Kaada kattilallinen vatiin ja lisaa reilusti kylmaa vetta. Mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla. Jaahdyta. Sitruunoiden ollessa kadenlampoisia, soseuta tehosekoittimella ja kaada harsosihdin lapi. Tarvittaessa laimenna vedella, jotta seos sihtaantuu lapi.



 ***


Laita harsoon jaanyt sitrusliha takaisin sekoittimeen ja lisaa yhta paljon vetta ja soseuta uudelleen. Kaada taas harsosihdin lapi, tarvittaessa lisaamalla hiukan vetta.


 ***


Puristele sitruslihasta kaikki neste sihdin lapi, heita kuiva sitrusliha roskiin. Tarkista juoman maku ja paksuus. Anna asettua, kunnes juoma on taysin jaahtynyt ja pullota.


5 comments:

  1. Minulle tuli nyt jano! Rakastan kaikkea sitruksista,ja tuo kuulostaa hyvältä!Kiitos ohjeesta!

    ReplyDelete
  2. Ihan hengästyin kun luin nuo kaikki työvaiheet ! Mutta hyvää on varmaan :)

    ReplyDelete
  3. Nam, tämäkin voisi nautiskella saunan jälkeen mukillisen citronadea. Kiitti ohjeesta, voisipa joskus testata!

    ReplyDelete
  4. ah, toi on niin hyvää! nam :) sun onnekses me ei olla tänä vuonna juomassa sun kaikkia herkkujuomia! ..voin kyllä ihan maistaa citronaden kielelläni.
    Ehkäpä innostun kans tekemään itse.
    Sitä teidän toista kansallisjuomaa ollaankin juotu lasten kansa ahkerasti, tänäänkin aamulla tilasivat minttuteetä :)

    -Liisa

    ReplyDelete
  5. Yealian: Ole hyva, taa on tosi raikas kesajuoma! Mutta ala saastele sokerista, muuten tulee liian karvasta :)

    Katundar: Se on oikeasti helppoa, ma vaan kirjoitin ohjeet aika pikkutarkasti ja monen kuvan kanssa, niin nayttaa oikeen urakalta :D

    Tiia: Joo, just saunan jalkeen hyva! Ja kesalla :)

    Liisa: Jaa-a, onko tuo nyt onneksi vai ei, kun ette taalla tule kaymaan :p Tee vaan ja kokeile, suosittelen :D

    ReplyDelete