***TERVETULOA***WELCOME***


Tuesday 26 July 2011

Kun...(When...)

mittari varjossa jo aamupaivalla nayttaa yli +40 astetta huomaa, etta kesa ei ole raikkaan vihersalaatin hehkeinta aikaa. Raukat nuutuvat alta minuutin, yyh. Slata meshweya eli grillisalaatti pelastaa kesakuukaudet. Helppo tehda yksinkertaisista aineksista, maukas ja sailyy kylmassa muutaman paivan. Itseasiassa maku vaan paranee seuraavaan paivaan.
Laitoin aika paljon tomaattia taman paivan salaattiin. Jotkut laittavat joukkoon ihan vain pari tomaattia, ja salaatti on vihreampaa. Itsekin ehka tykkaan siita vihreammasta ja tulisemmasta enemman... Tulisuusastetta voi saadella, mutta perinteisesti tama salaatti on sielta tujummasta paasta. Silloin kun silmat pyorii paassa ja sieraimet syoksee tulta, ollaan aika lahella parhautta. Kayttamalla vain makeita paprikoita luonnistuu seuraavan paivan vessareissut suuremmitta kivuitta.

Itse maustan salaatin kuminalla. Toinen yhta perinteinen versio on kayttaa jauhettua korianteria. En oikein osaa antaa mittoja ja maaria (tallakaan kertaa), mutta opettelemalla oppii. Makeita paprikoita on hyva olla tuplat tulisiin verratuna. Enemmankin, jos haluaa oikein tulista. Mina taisin tanaan kayttaa noin kilon makeita, puolikkaan tulisia, puolikkaan tomaatteja. Huom. noin! Saattaa olla, etta ei ole sinne painkaan. Mausteita taisi menna pari ruokalusikallista per sortti, paitsi suolaa maun mukaan. Munia ei taman paivan versiossa nay, kun niita syotiin jo aamupalallakin.

Grillattu Salaatti (Slata Meshweya)

Pitkia vihreita paprikoita
Tulisia vihreita paprikoita
Kypsia tomaatteja
1-2 sipulia
Muutama valkosipulinkynsi
Jauhettua kuminaa
Kuivattua minttua
Suolaa
Oliivioljya
Sitruunan mehua
Tonnikalaa
Oliiveja
Keitettyja munia


Pese paprikat ja tomaatit. Tee paprikoiden paihin pieni viilto, ja leikkaa tomaateista kanta pois. Kypsenna grillissa tai uunissa grillivastuksen alla kunnes kuori on karvahtanyt (perinteisesti kasvikset grillataan avoliekissa, joko kaasuhellalla tai hiilloksella). Kaanna aina valilla, jotta grillaantuu tasaisesti. Kuori sipulit ja valkosipulit. Leikkaa sipuli muutamaan osaan ja kaari folionyytiksi valkosipulin kanssa ja kypsenna uunissa (jos haluat kirpakkaamman, niin purista valkosipuli raakana salaatin joukkoon).
Kuori kypsat paprikat ja poista siemenet. Kuori tomaatit. Laita kulhoon paprikat, tomaatit, sipulit ja valkosipulit, seka minttu ja kumina. Hurauta sauvasekoittimella kevyesti, ei soseeksi asti, vaan rouheasti. Isompia klonttejakin saa olla. Ihan pari hurautusta riittaa. Mausta suolalla. 

Asettele seos lautaselle, ja koristele tonnikalalla, oliiveilla ja kananmunan lohkoilla. Lurauta paalle sitruunan mehua ja oliivioljya ja nauti tuoreen patongin kera. 








the temperature raises over +40 in celcius, fresh green salad seems just a distant dream. Those salad leaves just won't stay alive in this heat! Situation is rescued by delicious salad called slata meshweya which is made from grilled vegetables. Mainly green peppers and tomatoes. This is traditionally very spicy stuff, but of course you can use only sweet peppers to make the-day-after little bit easier. Use hand blender very carefully, puree is not what we are looking for, but rather more rough texture. 

There are two ways to flavour this salad, I use caraway and mint. Some people use only powdered coriander. Unfortunately, I can't give you the exact measures this time either. The golden rule is to use double amount of sweet peppers to the spicy ones. I probably used one kilo of sweet peppers, half of spicy ones and half a kilo of tomatoes today. About. Ish. You can eat it just like that or garnish with olives, tuna and boiled egg quarters.

Grilled Salad (Slata Meshweya)

Sweet green peppers
Spicy green peppers
Ripe tomatoes
One or two onions
Few cloves of garlic
Caraway
Dried mint
Salt
Olive oil
Lemon juice
Tuna
Olives
Boiled eggs

Wash the peppers and tomatoes. Peel onion and garlic. Make a little cut to the tip of pepper, so it doesn't explode in the heat. Place peppers and tomatoes into a grill or under grill in the oven and cook until slightly burnt (traditionally vegetables are cooked in the fire, either in gas flame on a cooker or in embers). Turn over the vegetables every now and then to grill evenly. Wrap onion and garlic in foil, and cook in oven (you can also use raw garlic, if you wish). 
When grilled, peel, tail and seed the peppers and peel tomatoes. Mix peppers, tomatoes, onion, garlic, caraway, mint (1-2 tbls of each) and salt together in bowl and use hand blender to pound them lightly. Salad is supposed to be little bit lumpy. 
 Put on serving dish (plate) and garnish with olives, tuna and egg quarters. Finally springle some lemon juice and olive oil and serve with fresh baguette.


10 comments:

  1. Kuulostaa herkulliselta, ja varmaan maistuukin herkulliselta.
    Täällä Suomessakin on ollut aika kuumaa, mutta minä tykkään.
    Mukavaa viikkoa!
    -päivi-

    ReplyDelete
  2. Olen täällä syönyt jotain samantapaista,luultavasti juuri pohjoisesta Afrikasta peräisin olevien ihmisten paikoissa.
    Täälläkin on niin kuuma,ja kosteaa,että heitän usein kaikki salaatinainekset blenderiin smoothieksi.

    ReplyDelete
  3. Paivi: Eikun kokkailemaan vaan! Mulle ideaali lampotila on siina 28-30 asteen paikkeilla. Taalla pain talot pysyy viela viileina tuossa lampotilassa, mutta kun mennaan yli 35 asteen ja viikko tolkulla, niin alkaa talotkin kuumeta. Sulle myos hyvaa loppuviikkoa!

    Yaelian: Joo, naa on naita kuumien maiden ruokia! Taalla, jos ei supermarketteja oteta huomioon, niin suurin osa vihanneksista myydaa pienissa kojuissa, torilla tai pikkukaupoissa, ja niissa ei mitaan ilmastointia tietenkaan ole. Salaatit, ne mita nyt edes on saatavilla tahan aikaan vuodesta, on kylla niin epahoukuttelen nakoisia ja nahistuneita, etta jaa ostamatta :p Toinen "kesasalaatti" on tunisian salaatti, joka koostuu tomaatista, sipulista ja kurkusta mm. Siinakaan ei lehtevaa salaattia ole ollenkaan.

    Mua kiinnostaisi salaattismoothien resepti... Haluaisitko jakaa? :)

    ReplyDelete
  4. Siis laitan sekaisin hedelmiä ja vihreitä juttuja,kuten vaikka pinaattia,tai vihreää salaattia,yrttejä (persiljaa,minttua) tulos on Green smoothie,jota googlettamalla löytyy hurjasti tietoa ja ohjeita;D

    ReplyDelete
  5. Ahkera kotirouva Eryah!! Sahha! Anoppiko sulle näitä opettaa. Käly tekee tätä aina välillä mutta yleensä syödään tätä vain ravintoloissa kun mä olen liian kiireinen tai laiska tätä tekemään. Mutta syön kyllä erittäin reippaasti muiden tekeminä :P Vaan liian vahvaa ei saa olla. Patongilla poskeen, slurps.

    ReplyDelete
  6. Yealian: Ok, toihan kuulostaa katevalta, nimittain pinaattia, persiljaa ja minttua taalta loytyy pilvin pimein! Kyllahan sen reipas googlais, mutta musta on kiva tyytya muiden jo valmiiksi ja hyviksi koettuihin resepteihin :D

    Mizyena: Kuuule, tan salaatin ma opettelin ihan itse kuulopuheiden avuin. Ok, eras tunisialainen nainen antoi mulle joskus kymmenen vuotta sitten keittokirjan lahjaksi, ja sita kaytan suuntaa luomaan. Mutta resepti on saanut anopin hyvaksynnan, hehe. Eli on ihan autenttinen ohje.

    ReplyDelete
  7. Meillä tehdään tätä myös, on kyllä hyvää ja helppo valmistaa.
    Ekan kerran en kuorinut sipuleita, hölmö, yksi poksahti uunissa ja siinä tuli pienestä sipulista iso siivous. Vaan tulipahan kerrankin uuni puhdistettua kunnolla :)

    Phantoma

    ReplyDelete
  8. Phantoma: Kantapaan kautta oppii parhaiten ;D Ma tein viimeksi vain yhdella tomaatilla, ja en laittanut sipulia ollenkaan. Ainoastaan paprikoita ja valkosipulia ja se yksi tomaatti, ja siitakin tuli tosi hyvaa!

    ReplyDelete
  9. Lopultakin sain aikaiseksi kokeilla. Ei originaalin veroista, mutta ihan hyvää tuli. Ensi kerralla saatan laittaa vähän enemmän chilipaprikoita.
    -Pappa-

    ReplyDelete
  10. Pappa: Hyva hyva, ja suosittelen keskittymaan paprikoihin tomaatin sijasta :) Ja tamanhan kuuluu olla tulista!

    ReplyDelete