***TERVETULOA***WELCOME***


Saturday 1 May 2010

Sinivalkoinen kyla (Town of blue and white)

Aion antaa teille monen kuvan verran silmanruokaa. Vuori. Kauniita sinisia ovia ja ikkunakaltereita. Melkein yhta sininen meri, sinisempi taivas. Pyhimys Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji:n asuinpaikka ja viimeinen leposija, Sidi Bou Said. Annan kuvien puhua puolestaan.










Here's something beautiful to look and stare. A mountain. Beautiful blue doors and window bars. Almost as blue sea and even bluer sky. Saint Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji's residing and burial place, Sidi Bou Said. I let the pictures speak for themselves.

16 comments:

  1. Kauniita ovat. Asutteko merenranalla?

    ReplyDelete
  2. Emme asu, tasta on noin 15 minuutin matka rannalle. Nama kuvat ovat Sidi Bou Saidin kylasta, joka on yksi suosituimpia turistinahtavyyksia. Ja erittain suosittu myos paikallisten keskuudessa, meilta ajaa sinne vajaassa puolessa tunnissa, joten usein tulee kaytya :)

    ReplyDelete
  3. Ihania kuvia ihanasta paikasta.
    Käyty on ja tänä kesänä tullaan uusinta visiitille, inshallah!
    Eikös pressan lukaali ole siinä aikas lähellä?

    ReplyDelete
  4. Ma jatin maisema kuvat valiin, kun mulla on talla hetkella jokin pakkomielle noiden sinisten kaltereiden suhteen:D

    Juu, presidentti asuu muutaman minuutin ajomatkan paassa, ja koko taa alue on niin kaunista. Jos olisi rahaa aarettomasti, niin nama muuttaisivat La Marsaan myos :)

    ReplyDelete
  5. Se on jännään kun sitä pressanlinnaa ei saa valokuvata La Marsassa mistään suunnasta mutta Sidi Bou Saidin kukkulalta sitä voi zoomailla vaikka kuinka paljon ja nimenomaan sieltähän se hyvin näkyykin.

    Mä en vihhtyisi asua La Marsan alueella, jos olisi rahaakaan. Tykkään asua nimenomaan perinteisillä asuinalueilla missä vanha kulttuuri ja tavat näkyvät päivittäin edelleen ja ihmiset ovat paljon aidompia :)

    ReplyDelete
  6. Hmm, eikos La Marsassa nimenomaan ole sita kulttuuria ja perinnetta? Loytyyhan sielta Sidi Bou Said, Karthago ym. ja nama alueet nimenomaan halutaan pitaa mahdollisimman alkuperaisessa kunnossa. Ainakin kun vertaa naihin muihin alueisiin taalla paakaupunkiseudulla, niin kylla tuo on sielta perinteisimmasta!

    Uudenaikaisia ja trendikkaita alueita ovat mielestani Lac ja En Nasser, ja naissahan hinnat ovat viela huimemmat kuin Marsassa. Mutta siella maksaa se sijainti, eli merenranta. Eli maisemallisesti aivan ihanaa aluetta. Se on tuo maisema joka mua vetaa puoleensa, vuori ja meri. :)

    ReplyDelete
  7. En tarkoita sitä historiaa ja nähtävyyksiä vaan ihmisiä ja elämäntapaa. Kaunis luonto siellä on mutta ei sitä perinteistä elämäntapaa. Ehkä sitä ei ole missään siellä teillä päin niin et tiedä mitä ajan takaa :) Täällä meillä kun keskellä keskustaa ihmisillä asuu vuohia autotallissa ja kanoja parvekkeella, ympärileikkausjuhlia vietetään keskellä kotikatua ja naiset kokkaa ringissä jalkakäytävällä vaihdellen kuulumisia samalla. Sellaista aitoa, epätäydellistä elämää. Sitä minä kaipaisin hienostuneessa La Marsassa. Saan aina ihan tarpeekseni kalliista autoista ja hienostellen ranskaa puhuvista paikallisista kun käyn lasten koululla :D

    ReplyDelete
  8. Joo, ok, harvemmin taalla tuollaista on missaan, tai en ainakaan ole nahnyt (paitsi "enolla" on kylla vuohi ja kanoja :D)! Mutta yhtalailla taalla kokataan yhdessa ja vaihdetaan kuulumisia, vaikka se kotitiloissa tapahtuisikin. Tai sitten hedelmatoreilla tms. paikassa.
    Mulle taas hienot autot tms. ei tarkoita epa-aitoutta tai se, etta katolla on kanoja aitoutta. Jokaiseen naista elamantavoista ja ihmisryhmista mahtuu aitoa ja epa-aitoa, ystavallista ja epa-ystavallista. Can't judge the book by its cover. Siita olen kylla samaa mielta, etta taysin tunisialaisen perheen ranskan puhuminen on vahan kornia, meilla mies suorastaa arsyyntyy tallaisesta :D

    Viela palatakseni La Marsaan, sehan on suosittu paikka taiteilijoille (eiko tamakin jo kerro, etta paikalla on sielua, krhmmm???). Ehka sekin viehattaa mua, se etta vois vetaytya sinne vuorille ja "taiteilla" hehe! Ei vaan, itseasiassa me asutaan nytkin vuorenrinteella, eli no complains :) Se meri vaan puuttuu :/

    ReplyDelete
  9. En mäkään arvostele vain "kirjan kansia". Mutta ehkä vähän kuitenkin yleistän pilke silmä kulmassa :)

    Esimerkiksi ilmapiiri ja tunnelma yksityiskoulun ja valtion koulun välillä on suuri. Miksi ei siis olisi myös heidän vanhempien välillä. Muutamat rikkaat ulkomaalaiset ystäväni ovat ottaneet lapset pois meidän koulusta kun eivät halunneet lastensa kasvavan niin snobissa ilmapiirissä. Ihan perätön yleistykseni ei ole mutta tietty niin kuin kaikessa muussakin, on ihmisiä joka lähtöön joka yhteiskuntaluokassa.

    Mä vaan olen sellainen, että viihdyn kamerankin kanssa mielummin kapealla ränsistyneellä kujalla kuin hienosto esikaupunkialueen huviloita kuvaamassa :D

    ReplyDelete
  10. Juu, kylla ma ymmarsin, mita tarkoitat :D Jatkan silti inttamista.

    Lahinna siis takerruin tuohon ihmisten aitouteen. Tuo ihmistyyppi mista puhuit, niin ei mielestani loydy Marsasta vaan ihan muilta alueilta. Mielestani La Marsa on aito ilmapiiriltaan. Ja mita sitten tarkoittaa aito?

    Ei voi sanoa, etta lapissa kulttuuri olisi aidompaa suomalaista kuin Helsingissa. Nama molemmat ovat aitoja suomalaisia paikkoja aitoine suomalaisine kulttuureineen ja tapoineen. Sama se on taalla ja joka paikassa. Tama Tunisin kulttuuri on mulle ihan yhta aitoa tunisialaista kulttuuria kuin etelammassakin, vaikkakin erilaista.

    Ja sitten noihin kouluihin. Ma en ole huomannut eroa yksityista tai valtion koulua kayvien lasten kayttaytymisessa, tai heidan vanhempiensa. Tiedan myoskin ihmisia, jotka ovat valinneet valtion koulun vaikka varaa olisi yksityiseen. Ja painvastoin, ihmisia, jotka myyvat pikkusormensakin varmistaakseen yksityisen koulutuksen lapsillensa,vaikkei varaa valttamatta olisikaan. Kaikilla tavoitteena lastensa paras.

    Tiedan tuon ihmistyypin mista puhuit. Ja olen samaa pitkalti mielta sen suhteen. Mutta omasta mielestani ihmisen aitous ei ole kiinni varallisuudesta. Snobeja loytyy joka luokkatasossa, snobi on sellainen, joka katselee muita nenanvarttansa alaspain ja aina loytyy joku, jolle voi snobailla. Niin, ja voihan sita olla myos "aito snobi" :D

    Eli summa summarum, kylla me ihan samansuuntaisesti ajatellaan, ma vaan takerruin tuohon sanaan aito... Se kun on niin suhteellinen sana. Ihan kiva sun kanssa on inttaa :)) t. inttamisen maailmanmestari

    ReplyDelete
  11. Ymmärsit tai annoin ymmärtää sanan Aito väärin. En tarkoita sitä pelkästään/ihan noin. Ehkä oikea sana olisi enemmänkin perinteinen. Tunisiassa on paljon perinnetapoja mitkä ovat valitettavasti häviämässä. Otetaan yhtenä esimerkkinä vaikka hääperinteet. Ne jotka niitä perinteitä ovat jättäneet pois ovat minun kokemuksella katsottuna juurikin varakkaammaat yläluokan ihmiset. Heitä ei perinteet niin kiinnosta vaan haluavat kaikkea modernia ja länsimaalaista tyyliä. Sama on pukeutumisessa, elämäntavoissa, rakennuskulttuurissa, sisustamisessa jne jne. Ne kenellä on varaa, ei valitse perinteistä, sitä ennen niin _aitoa_ tunisialaista vaan haluvat hienoa ja modernia. Siksi he eivät minusta ole enää niin aidon tunisialaisen elämäntavan omaavia tai sellaiset alueet eivät ole enää "aitoa tunisiaa". Ymmärtääkö tämän paremmin? Ja itse siis viihdyn mielummin siellä "perinteisessä asuinympäristössä" :) Kun tulin maahan kaksikymmentä vuotta sitten ekan kerran, oli meno ihan erilaista eli se "aitous" on hävinnyt vuosien aikaan monelta alueelta.

    Lisäksi kyllä myös hieman yleistän varakkammaat "hienostelijoiksi" koska tunisiassa ihan yleisesti jos rahaa on, se pitää näyttää. "Vaatimattomuus kaunistaa" ei ole tunisialainen sananlasku :))

    Ehkä teillä päin luokkakuntaerot ihmisten välillä ei ole niin suuret kuin meillä päin. Täällä erot on selvästi katukuvassa näkyvät mikä on sääli. En tykkää ollenkaan kun ihmisiä palvellaankin ihan eri tavoin riippuen miltä näyttää. Mulle itselle kävi näin viimeksi viikko sitten. Nousin taksiin hienostoasuinalueelta ja vaatetus, aurinkolasit sun muut viestitti kuskille selvästi:rahaa. Kun sanoin osoitteen mihin olen menossa (alemman keskiluokan asuinalue) niin kuski kääntyi katsomaan mua uudestaan ja sanoi ettei kukaan asiakas ole koskaan pyytänyt päästä sinne. Kysyin etteikö hän tiedä reittiä sinne mutta siitä ei ollut kysymys vaan hän sanoi ettei kukaan "kehtaa" sanoa menevänsä sille alueelle vaan sanovat mielummin naapuriasuinalueen nimen (ylempää keskiluokkaa) vaikka sitten pyytävätkin lähempänä jättämään sinne "huonommalle" alueelle. Me asumme itseasiassa tämän "huonon ja hyvän" välimaastossa ja riippuen mistä päin kaupunkia tulen sanon osoitteeksi jomman kumman :D

    Samoin kouluilla on täällä iso ero ilmapiirissä kuten sanoin. Sanoisin, että suorastaan valtava ero. Niin vanhemmissa, opettajissa kuin lapsissakin. Ja kokeiltu on molempia.

    Summsummarum: asumme eri puolilla tunisiaa asuneet erilaisen ajan tunisiassa, joten tietty kokemukset ja ajatukset voivat poiketa mikä on ihan jees :)) Ja mun kaa saa inttää, no problem :D

    ReplyDelete
  12. Liityn keskusteluun.
    Tunnen monta varakasta perhettä niin eteläisestä kuin pohjoisesta Tunisiasta ja suurin osa heistä kiertää kaukaa länsimaista kulttuuria. Ovat käyneet Euroopassa ja eivätkä ole pitäneet maiden vapaamielisyydestä. Samat ihmiset matkustelevat joka vuosi muslimimaissa. Sisustavat kotinsa arabityyliin. Naiset pukeutuvat peittävästi ja kankaat ostetaan muista arabimaista.
    Ainoastaan autot ja kodinkoneet tuotetaan euroopasta.
    Ja mitä häämenoihin tulee, niin kyllä vaan niitä juhlitaan aina ne viikko tai kaksi. Itse hääjuhla on moderni mutta kaikki sitä edeltävä on sitä aitoa perinteistä, hennaus, vaxaus, hammam, kapioiden vienti tulevaan kotiin, jned...siis ainakin eteläisessä Tunisiassa.
    Olen yrittänyt jo vuosi kaudet länsimaistaa appeani huonolla menestyksellä, hän ei pidä eurooppalaisuudesta. Ja anoppini ei tahdo lämmetä uusille tuulille kokkausasioissa.
    Sfaxilaisten kanssa kun viettää iltaa niin siellä ei kuulu ranskan kieli vaikka kaikki sitä osaavat suhkoht, jopa yksi sukulainen joka on ranskanope ei tahdo puhua ranskaa minun kanssani. Pääkaupunkiseudulla taas löydän helposti juttukaveria.
    Eiköhän tunisiaan mahdu vaikka mitä ja mitä etelämmäksi mennään sitä enemmän perinteistä pidetään kiinni. Mitenkään yleistämättä.

    ReplyDelete
  13. Kiva Sanna, että perinteet ovat siellä kunniassa. Olen samaa mieltä, että mitä etelämmäksi mennään niin sitä enemmän perinteistä pidetään kiinni ja tehän olette vielä meitä etelämpänä. Ja kuten sanoin niin minä vain "hieman pilke silmäkulmassa yleistän" eli en tokikaan minään ainoana faktana mitään kirjoittele :)

    Meillä asuvat sanovat aina Tunisiin mennessä, että "aivan kun eri maahan menisi" eli jos ero on niin suuri paikallistenkin mielestä niin toki minun ja Eryah:n kokemukset ovat silloin erilaiset :)

    Häät muuten missä viikonloppuna olin, olivat paljon perinteistä riisutut. Kävi mm.ilmi, että hennajuhlassa morsiamen käsissä ollut "henna" ei ollutkaan hennaa vaan jotain muuta mikä ei värjännyt kämmeniä koska hän ei halunnut hennoja hääjuhlaan. Myöskään mm. kapiot eivät olleet esillä kuten ennen perinteisesti on ollut tapana esitellä. Ja minun pointtini on ollut siis siinä, että tykkään näistä vanhoista perinteistä ja soisin niiden pysyvän yllä vaan nimenomaan varakkaampien ihmisten olen huomannut niistä paljon luopuvan _täällä meidän kaupungissa_. :)

    ReplyDelete
  14. Tervetuloa SannaKoo inttamaan ;)

    Olet Mizyena ihan oikeassa sen suhteen, etta kulttuurit Tunisissa ja muualla maassa eriavat toisistaan. Tama ei kuitenkaan tee toista vahemman aidoksi. Varmaan joka maassa paakaupungin osa on olla se sulatusuuni, ja myoskin se minne kaikki uusi aina rantautuu ensin. Tunisista myoskin pitaa muistaa, etta taalla on ollut ulkomaalaisia iat ajat, valilla suuremmassa roolissa valilla pienemmassa ja he ovat pakostikin tuoneet mukaanaan omaa kulttuuriaan. Jonka sitten paikallinen vaesto on pikkuhiljaa ominut/ottanut kayttoon varakkuustasosta riippumatta.

    Eli sanotaan nain: siella etelassa on perinteisempaa kuin taalla, mutta molemmissa asuu ihan yhta paljon aitoja ja epa-aitoja ihmisia :) Ja sivuhuomautuksena, itsekin pidan perinteista ja haluan niita sailyttaa ja kunnioittaa, niin kauan kuin ovat inhimillisia. Perinteethan ovat aivan ihania!

    Varmaan syy, miksi aloin taman inttamisen, oli se kun kerroin haluavani asua La Marsassa. Ja sitten sa sanoitkin, etta siella asuu epa-aitoja ihmisia :o Niin, mahan heti aloin miettimaan, etta apua, oonko makin nyt sitten epa-aito ihminen. No, en tietenkaan ole vaan erittain "kuldurelli" (heheh), ja silti haluan asua siella. Ok, kylla mulle kelpais moni muukin kaunis alue ;)

    La Marsa on mun mielesta arvoaluetta (sanan kaikessa positiivisessa mielessa), muttei valttamatta hienostoaluetta. Siellakin loytyy niita karumpia osia.

    ReplyDelete
  15. En ehkä edelleenkään osannut selittää mitä tarkoitan "aidolla" tai ainakin musta tuntuu ettet ymmärtänyt mitä ajoin takaa. Mutta antaa olla näin :))

    Sen lisäksi, että eri kaupungeissa asuvina kokemukset ovat erilaisia niin myöskin me kokijat olemme erilaisia ja saatamme nähdä ihan saman asiankin eri tavoin. Minun kirjoittamat ovat minun kokemuksia siitä miten näen maan ja ihmiset parinkymmen vuoden kokemuksella. Joku toinen, samassakin kaupungissa asuva voi olla eri mieltä. Sehän se ihmisten rikkaus on, että olemme erilaisa :))

    ReplyDelete
  16. Ei ei, kylla ma tajusin mita tarkoitit, mullakin jai vahan levy jumiin jurraamaan.

    Nainhan se on, ihminen on kokemustensa ja ymparistonsa summa :D

    ReplyDelete