***TERVETULOA***WELCOME***


Saturday 4 February 2012

Assida-tehtaalta... (Hello from...)

hyvaa paivaa :) Kerran vuodessa tunisialaiset kokeilevat assidan keittotaitojaan. Tata kyseista zgougou "kapyvanukasta", eli paikallisen mannyn siemenista valmistettua vanukasta syodaan Profeetta Mohammedin syntymapaivan kunniaksi. Tapa on taysin kulttuurillinen ja Tunisiaan sidottu, ei siis maailman laajuinen muslimien juhlapyha.

Vanukas tehdaan pienista mustista siemenista, jotka pestaan, kuivataan ja jauhetaan. Suurin osa jengia kuitenkin ostaa semikasiteltya valmistetta, eli tuohon jauhamiseen asti tehtya.. Sen jalkeen oljy-jauhoseos viela siiviloidaan moneen kertaan, kunnes jaljelle jaa silea ruskea mehu. Johon sitten lisataan vehnajauhoja ja se keitetaan sokerin ja muiden mausteiden kera. Kaadetaan kulhoihin ja paalle keitetaan kondensoidusta maidosta, vaniljasokerista ja appelsiininkukkavedesta kiisselikerros. Lopuksi herkku koristellaan erilaisilla jauhetuilla pahkinoilla ja karkeilla.

Makua voisi kuvailla metsaiseksi. Mutta miellyttavalla tavalla.






the assida-factory. Once in a year the Tunisian people freshen up their assida cooking skills. This pudding is called zgougou and it's made of tiny black pine tree seeds that first have been washed, dried and grounded. Then cooked in water with some flour. The top layer is condensed milk pudding with orange blossom water and vanilla flavour. Last thing is to decorate it with grounded nuts and sweets. 

This treat is for the Profet Mohammed's birthday celebration, mostly. A Tunisian tradition and a cultural thing mainly, and some people argue it's not a part of the religion at all and in fact forbidden. 

Tastes somewhat woody, but in a delicious way.

11 comments:

  1. Hienosti koristeltu! Anoppini valmistaa tätä joka kesä esikoispoikansa kunniaksi johon käly tuo itse jauhamansa litkun. Pitkän aikaa kiersin kaukaa koko erikoisuuden lähinnä sen hajun takia mutta kun uskalsin maistamaan asti oli maku ihan siedettävä ja lähinnä tuon vaniljavanukkaan ansiosta.;)
    Teillä on kuulemma siellä oikeat pulkkakelit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, jotkut syo tata ihan lapivuoden, ja myydaanhan tasta sellaista "jugurtti"versiotakin marketeissa. Mutta suurin osa tosiaan tekee tata vain kerran vuodessa, siina on kuitenkin aika homma. Ja makuhan riippuu keittajasta ;)

      On tosiaan ollut vuosikymmenten kylmin talvi. Lunta ja pakkasta on paikoin riittanyt, ja taalla meillakin keikutaan valilla nollan paikkeilla, hrr.

      Delete
  2. Mausta en tiedä kun en oo maistanut, mutta valmiina kulhossa näytti kyllä kovin syötävältä ja hyvältä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nattia katsella on, maku vaatii totuttelua :)

      Delete
  3. Onpa mielenkiintoinen ruokalaji! Kauniilta ainakin näyttää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sita se teettaa taa Afrikkaan muuttaminen, ruokavaliosta tulee erittain mielenkiintoinen ;) On keitelty juuttilihapataa ja vanukkaita mannynsiemenista. Ootapas kun postaan sorkkakeitosta :D

      Delete
  4. Hienosti koristeltu tulee ihan vesi kielelle!ihania kuvia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mutta, tervetuloa uusi kommentoija! :) Tallaselle napertelijalle koristelu onkin kaikkein hauskin osa tekemista!

      Delete
  5. Mielenkiintoinen postaus! Hauska lukea sikäläisistä erikoisuuksista ja miettiä, että miltä mahtaa maistua. Hyvältä näyttää! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taalla perinteet istuu ihmisissa suhteellisen tiukassa. Tykkaan kylla, etta niita yllapidetaan. Makua en osaa kunnolla kuvailla, se taytyisi jokaisen ihan itse maistaa. Mutta taalla asuvista suomalaisista suurin osa tykkaa tasta herkusta, joten ei se kauheen pahaa voi olla :p

      Delete
  6. Ps.Sinulle on haaste blogissani.

    ReplyDelete